shadow
IPARD fond konsalting > Aktuelno > Budžet javnog poziva za IPARD traktor u 2024. godini čak 2,7 milijardi dinara

Budžet javnog poziva za IPARD traktor u 2024. godini čak 2,7 milijardi dinara

"naš IPARD traktor" u poljoprivrednom gazdinstvu u okolini Ljubovije

Javni poziv za IPARD traktor najavljen je za septembar 2024. godine. Ovaj javni poziv iz IPARD III programa imaće budžet veći nego prethodna dva IPARD poziva za traktore zajedno.

Naime, javni poziv iz IPARD II programa koji je bio aktuelan u toku 2019. godine, imao je budžet od 1,21 milijardi dinara. Sledeći javni poziv za traktore bio je raspisan 2022. godine i imao je budžet od 1,35 miljardi dinara.

Raspoloživi budžet javnog poziva za IPARD traktor koji će biti raspisan septembra 2024. godine biće čak 2,7 milijardi dinara, odnosno oko 23 miliona EUR! Raspoloživi budžet veći nego prethodna dva IPARD poziva za traktore zajedno.

Tokom pomenutih javnih poziva iz 2019. i 2022. godine subvencionisana je kupovina oko 670 traktora. Logičan zaključak: javni poziv iz Mere 1 za IPARD traktor koji će biti raspisan na jesen 2024. godine omogućiće subvencionisanje sličnog broja traktora. I ovo samo u jednom javnom pozivu.

Međutim, u prethodnom vremenskom periodu većina zahteva za IPARD podsticaj za traktor, preko 70% zahteva je došlo od strane proizvođača žitarica. Podizanje donje granice pod žitaricama i industrijskim biljem sa 2 na čak 50 Ha, kao uslov za dobijanje IPARD podsticaja od strane proizvođača žitarica, verovatno će značiti manji, a moguće i nedovoljan broj zahteva za nabavku novog traktora na predstojećem javnom pozivu. Samim tim, ovo može biti prepreka potpunom iskorišćenje rekordnog budžeta od 2,7 milijarde dinara. Vreme će pokazati.

Kontaktirajte nas da Vam obezbedimo novi IPARD traktor.

NAPOMENA: IPARD traktori moraju biti sa kabinom i Stage V/Euro V motorom!