shadow
IPARD fond konsalting > Aktuelno > Početak izrade Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju

Početak izrade Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obavestilo je zainteresovanu javnost da se otpočelo sa izradom teksta Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Što se tiče IPARD programa, najaznačajnije izmene tiču se ranije najavljenog avansnog plaćanja u iznosu do 50% za IPARD korisnike. Uvođenje avansnog plaćanja u iznosu do 50% od odobrene vrednosti podsticaja obezbediće IPARD korisnicima značajan iznos finansijskih sredstava za realizaciju odobrene investicije. Osim toga, primena avansnog plaćanja uticaće povoljno na bolju apsorpciju finansijskog doprinosa EU i smanjiće rizik od povraćaja sredstava Evropskoj uniji.

Izmenama Zakona predvideće se i uspostavljanje Agencije za plaćanja. Zakonodavstvo EU propisuje da u državama članicama svi zahtevi za isplatu koji su finansirani iz Evropskog poljoprivrednog garancijskog fonda (EAGF) i Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD) budu primljeni, obrađeni, provereni i isplaćeni preko uspostavljene i akreditovane Agencije za plaćanja.