Šta je IPARD fond?

IPARD fond je pretpristupni program Evropske unije. EU je Srbiji odobrila za IPARD II 2014-2020 program 175 miliona EUR. U Srbiji se od 2023. godine realizuje IPARD III 2021-2027 program sa EU podrškom od čak 288 miliona EUR. Oko 65% više u odnosu na IPARD II program.

IPARD program realizuje IPARD agencija, odnosno Uprava za agrarna plaćanja, organizaciona jedinica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

IPARD je sastavni deo IPA (Instrument pretpristupne pomoći, eng. Instrument for Preaccession Assistance) odnosno njegova 5. komponenta, koja se odnosi na ruralni razvoj. Program IPARD predstavlja jednu od prioritetnih oblasti IPA, namenjenu ruralnom razvoju. IPARD je skraćenica od: Instrument for Preaccession Assistance in Rural Development.

IPARD fond 2014-2020

U čemu je prednost IPARD fonda u odnosu na druge subvencije, odnosno podsticaje u poljoprivredi?

Jedna od najbitnijih prednosti IPARD programa jeste: pravna sigurnost. Naime, kod drugih mera subvencionisanja investitor sopstvenim sredstvima realizuje investiciju pa onda aplicira za povraćaj dela troškova. Ovde nema ikakvih garancija da će zahtev biti uspešan i da će se uopšte dobiti deo uloženog novca nazad.

Kod IPARD programa stvari funkcionišu tako što investitor prvo aplicira, pa onda tek nakon odobravanja projekta od strane IPARD agencije kreće sa realizujom investicije. Ovo donosi visok nivo pravne sigurnosti da će biti izvršen povraćaj dela investicije jer se od države dobije “papir” – rešenje o odobravanju projekta za IPARD podsticaj. Ovim rešenjem se investitoru garantuje povraćaj većeg dela uloženih sredstava. Od javnih poziva u 2021. godini, investitor u trenutku odobrenja IPARD podsticaja ne dobija “samo papir” već ima mogućnost da avansno (pre početka realizacije investicije) dobije i do 50% zatražene subvencije.

Zašto aplicirati u IPARD fond?

  • Zato što je IPARD najkompletniji program za ruralni razvoj preko koga je moguće odjednom dobiti podršku za više različitih vrsta investicija. Moguće je i paralelno realizovati investicije (npr. jedna investicija iz oblasti ruralnog turizma a druga investicija iz oblasti poljoprivredne proizvodnje ili prerade poljoprivrednih proizvoda).
  • Zbog prethodno obrazložene pravne sigurnosti koja garantuje povraćaj većeg dela uloženih novčanih sredstava.
  • Zato što je procenat finansijske podrške visok i kreće se čak i do 75%.
  • Zato što je počevši od javnih poziva u 2021. godini moguće avansno dobiti i do 50% odobrene subvencije.
  • Zato što je preko IPARD moguće realizovati i velike investicije. Zavisno od “mere”, maksimalan iznos podsticaja kreće se i do 2.000.000 EUR.

IPARD fond trenutno funkcioniše u okviru sledećih “mera”:

Dalje na stranici: “Kako dobiti IPARD podsticaj